|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Recept našeho patrona ing. Tomáše Zoufalého z Výzkumného ústavu
pivovarského a sladařského v Praze (www.beerresearch.cz)
na vynikající kozí černé pivo - náčelnický speciál.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak vidět na etiketě, jedna plechovka je určena na výrobu 16 litrů,
ale my, v rámci šetření, šetříme vodou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plechovky necháme nejlépe hodinu v horké vodě předehřát, aby se nám s
mladinou lépe pracovalo.
|
|
|
|
|
|
|
Nalijeme do kvasné nádoby a plechovky řádně vypláchneme - ani gram
mladiny nazmar. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doplníme studenou vodou na požadované množství a velmi zodpovědně promícháme. V případě, kdy vyrábíme kozí pívo ze sušeného koncentrátu, je míchání neuvěřitelná pakárna. |
|
|
|
|
|
|
Přidáme
naředěné kvasnice. Používáme živé protivínské, případně strakonické,
podle toho, kam se nám povede udělat tunel. Spíše dírku, protože
potřebujeme na jednu várku jednu deci pivovarských kvasnic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak takhle
kvasí druhý den polotmavá kozí třináctka na naší improvizované spilce,
která je ve sklepě paneláku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cca. po týdnu je pívo zralé na stočení. Hustým cedníkem sebereme tzv.
deku (tzn. usazeniny na hladině
- v našem kozím dialektu "hovna").
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Máme připraveny absolutně čisté sklenice s uzavíratelnými uzávěry.
Pouze zde přidáváme 5 gramů cukru na půl litru, abychom podpořili pínu
a tlak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stočíme, uzavřeme a necháme ve sklepě paneláku zrát. |
|
|
Potom basy převezeme do
ležáckého sklepa, který je nastaven na 3 až 6 stupňů
Celsia. Pivo zde leží minimálně měsíc, lépe 6 neděl. Za nezištné
ležení kozího píva děkujeme
Jirkovi Kupkovi z Velhartic, který si po krachu řeznictví Hlaváček
pronajal jejich chlaďák a navíc často chlastal ve Velhartické
hospodě se Špínou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Výsledný produkt testujeme na známém sušickém nezaměstnaném důchodci
Josefu Hlaváčkovi. Pakliže tohoto pijana nesloží hned první třetinka,
je pivo postoupeno do druhého kola testování a to probíhá v centrálním
chlívku. Když ani tam se nikdo neposere, je pívo nabídnuto úhlavním
přátelům, a pak většinou dojde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Němčičák Kája E. na důsledné nekompromisní kontrole pívováru. |
|
|
|
|
|